Karen Baboian în dialog cu Serge Rameau, CGO al Madagascar
Seria de filme de desene animate Madagascar sau a Pinguinilor din Madagascar au adus în ultimii ani, pe buzele tuturor numele Madagascar. Mulți tineri s-au întrebat, oare unde se află această țară, ce limbă se vorbește acolo și de unde provin malgașii.
Prieten de suflet al publicației noastre, Consulul General Onorific al Republicii Madagascar in România, domnul Serge Rameau, ne-a ajutat la rezolvarea problemei răspunzându-ne la câteva întrebări.
Odată intrat pe continentul African cuvântul Ubuntu este foarte des întâlnit el fiind un cuvânt cu o semnificație deosebită pentru popoarele africane. Ce înțeles are acest cuvant pentru malgași?
Ubuntu este cuvântul care încapsulează credința într-o legătură universală care unește întreaga umanitate. “Ubuntu – Eu sunt ceea ce sunt pentru că noi existăm”. Acesta este îndemnul cu străvechi origini africane ce ne încurajează să fim mai buni, mai toleranți, și nu în ultimul rând, să împărtășim cu cei din jur emoțiile, dorințele și cunoștintele noastre.
Cine sunt de fapt malgașii ? Cum s-a format poporul malgaș?
Aflat pe coasta de est a Africii, scăldat în apele Oceanului Indian, Madagascar combină această moștenire culturală cu cea a primilor săi locuitori de sorginte polineziană, indoneziană, malaeziană și bantu, cu cea arabă de mai apoi, chiar și cu moștenirea culturală europeană, indeosebi cea a colonialismului francez. Bunaoară, Marea Insulă Rosie, denumita astfel datorita lateritelor care îi colorează podișurile în aceasta nuanță specifică, găzduiește în zilele noastre 18 grupuri etnice recunoscute în mod oficial, dintre care preponderența cea mai mare o are grupul Merina, grup din care dealtfel provine cea mai longevivă dinastie din istoria insulei, dinastia Merina.
Care este astăzi forma de guvernamânt?
În trecut a fost Monarhie dar în anul 1958 Madagascar a renunțat la această forma de guvernare, devenind în 1958 Republică autonomă. Mai apoi, la începutul anilor `60, Madagascar și-a câstigat independența și suveranitatea. În zilele noastre, Madagascar este o republică semi-prezidențiala al carei președinte, Hery Rajaonarimampianina a fost ales cu ocazia scrutinului de la sfârșitul anului 2013. Alegerile pentru ocuparea celei mai înalte funcții în stat cât și alegerile parlamentare au fost organizate simultan, ceea ce a contribuit la stabilizarea rapidă a situației politice a Madagascarului.
Ce s-a întâmplat cu economia țării în acesată perioadă ?
Stabilitatea politică care s-a instaurat după alegeri, a adus cu sine prosperitate, deoarece a semnalat investitorilor străini despre imensul potențial al țării.
Pentru a beneficia de facilități vamale, Madagascar s-a reintegrat în toate organizațiile internaționale și a beneficiat din nou de clauzele AGOA (African Growth and Opportunity Act) care permit exportatorilor de textile intrarea pe piața Americană, fără plata de taxe vamale.
De ce este numit Madagascarul și “insula eșantioanelor”?
Această denumire i-a fost dată de geologi datorită diversității și frumuseții cristalelor prezente în subsolul său. Pietre prețioase precum smaraldul, rubinul și safirul dar și pietre semi-prețioase precum ametistul, citrinul, topazul, granatul, turmalina, quartzul, amazonita și jaspul, se găsesc în cantitate mare și așteaptă să fie scoase la lumină.
Un bun exemplu sunt două recente investiții majore. Una de peste un miliard USD realizată de bine-cunoscuta companie minieră britanico-australiană, Rio Tinto, în regiunea sudică a insulei, la Fort-Dauphin, în vederea extracției zirconiului și ilmenitei, iar cea de-a doua, cu o valoare de 5 miliarde USD, a consortiumului canadiano-japonez, Sherritt-Sumitomo. al cărei amplasament este regiunea Tamatave, pentru extracția nichelului.
Cu ce alte produse se prezintă lumii, Madagascarul?
Madagascar este însă renumit pentru calitatea exporturilor sale agro-alimentare de produse marine (creveti, languste, castraveti-de-mare, diverși pești, sare de mare) și a celor de produse tropicale (cacao, ciocolată, cafea, vanilie, litchi, piper salbatic, cuisoare, sofran și alte condimente). Un loc important îl ocupă remarcabilele uleiuri esențiale (ylang-ylang) utilizate cu precădere în industria farmaceutică și in parfumerii.
Însă adevărata valoare o constituie potențialul uman al Insulei Rosii. Nenumărate call-centere au fost create în Madagascar datorită nivelului excelent de cunoaștere a limbii franceze de către locuitorii malgași.
Există o colaborare între Madagascar și U.E.?
Avântul pe care și l-a luat Madagascar în ultimii ani nu este doar de natură economică. Statul malgaș este mai implicat ca niciodata în programe de cooperare internațională cum ar fi Programul de Securitate Maritimă (MASE).
Finanțat de Uniunea Europeană, el are o valoare de aproximativ 37 milioane de euro, sumă pusă la dispoziție de Uniune cu scopul de a dezvolta o strategie pentru reducerea pirateriei maritime și a traficului cu fiinte umane, a traficului cu lemn de palisandru, a celui cu fildeș, cu produse pescaresti, a cărbunelui, precum și a traficului de drogurilor. O parte din sumă este dedicată promovării securității maritime în Oceanul Indian, pe coasta de sud-est a Africii, zonă în care, în conformitate cu rezoluția Consilului de Securitate al Natiunilor Unite, pirateria și traficul de droguri reprezintă sursa principală de finanțare a actelor teroriste din Somalia.
Datorită schimbărilor vizibile ce au avut loc în Repubilca Madagascar, a sporit și încrederea partenerilor săi francofoni, care, la Sommet-ul Francofoniei din 2015, ce a avut loc la Dakar au decis, nu întâmplător, ca urmatoarea editie, cea de-a XVI-a, a Sommetului să fie organizată în acest an, 2016, la Antananarivo, Capitala statului Madagascar.
Pentru malgași organizarea acestui Summit este o premieră, fiind pentru prima oară când un eveniment de o asemenea amploare, reunind 60 de sefi de stat și de guvern francofoni, va avea loc pe teritoriul malgaș.
Sommet-ul Francofoniei va fi precedat de o Conferință Ministerială a Francofoniei, la Erevan, Armenia, cu participarea miniștrilor Afacerilor Externe ai fiecărui stat participant, în urma căreia Madagascar va prelua președintia Conferinței Internaționale.
În acest context de creștere economică, Consulatul stabilește legături și încearcă să stimuleze cooperarea între întreprinderile malgașe și cele românești precum și să încurajeze turismul malgaș. Madagascar nu a fost marcat de dezvoltarea turismului de masă datorită poziționării sale. Din această cauză obiceiurile și cultura malgașilor au rămas autentice. Gastronomia malgașă combină elemente ale gastronomiei franceze cu elemente specifice zonei Oceanului Indian si din această cauză poate fi considerată un atu, prin prisma originalității sale. De asemenea natura este foarte fotogenică.