Aflată la aproximativ trei ore ore de zbor, Tunisia este una dintre destinațiile turistice preferate de români. Este o țară mică, întinsă pe nu mai mult de 164 kilometri pătraţi și având o populație de 11,53 milioane de locuitori, cea mai mică țară din Magreb, dar și una dintre cele mai frumoase din acest areal. Limbile vorbite: arabă tunisi-ană, berberă, franceză, italiana.Religia majoritară este cea a Islamului.
Aflată în Africa de Nord, țara are o climă mediteraneană cu veri calde și uscate și ierni blânde și umede, ceea ce face ca să fie vizitată de turiști în mai toate anotimpurile, fiind asemănătoare cu cea din Egipt și Turcia.
Tunisia este o destinație ideală pentru pasionații de sporturi nautice și pentru cei care doresc să se relaxeze sub soarele generos al Africii, oferindu-le acestora peste 1000 de kilometri de plaje aflate pe malul Mării Mediterane, un adevărat paradis multicolor. Țara este o atracție și pentru cei care vor să cunoască în întregime bogăția sa arheologică și istorică, conservată cu profesionalism. Turistul poate vedea la tot pasul ruinele fostelor orașe romane, mozaicuri și ruine ale fostelor edificii medievale din epoca romană, iar muzeele păstrează colecții de artă și arheologie unice în lume. Tunisia a conservat ruinele vechilor așezări întemeiate de fenicieni, dintre care cea mai importantă este Cartagina, orașul cucerit de vandali, apoi în secolul II d. Hr. de Imperiul Bizantin și în cele din urmă, în sec. IV-V, de arabi. În 1881, Tunisia intră sub controlul puterii coloniale franceze, eliberându-se, sub numele de Regatul Tunisiei, în 1956.
Tunisia atrage prin relieful său muntos în nord-vest, unde se desfăşoară masivele estice ale munţilor Atlas, cu vârful Jebel ech Chambi (1544 metri), cel mai înalt punct de pe teritoriul ţării. Spre est, pe litoral se întinde sahelul, câmpia vestită pentru plantaţiile de măslini, iar spre sud câmpia centrală semiaridă, poarta spre deşertul Sahara.
Capitala ţării, Tunis, aflat la doar 15 kilometri de vestigiile cetății antice Cartagina, se remarcă prin contrastul dintre arhitectura antică și cea modernă. Astfel, noile tendințe în arhitectură explodează, parcă, în catierul Berges du Lac, unde se află un hotel ultramodern de cinci stele care face parte din lanţul Concorde, construit în imediata apropiere a vestigiilor romane. Apropierea dintre pista primului aeroport al țării și ruinele Cartaginei a făcut ca numele acestuia, Tunis-Cartage, să includă numele vechii cetăți.
În apropierea Capitalei se află orașul Sidi Bou-Said, unde se află palatul construit în anii 20 ai secolului trecut pentru baronul Rodolphe d’Erlanger. Devastat de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, palatul a devenit ulterior proprietate a statului tunisian, acum transformat în muzeu.
Djerba, o insulă în Mediterana în golful Gabes, se distinge prin atmosfera de linişte şi simplitate. Cu arhitectura dominată de formele rotunde şi de culoarea albă, pusă în valoare de un decor neafectat de intervenţia omului, insula de 514 kilometri pătraţi (cea mai mare din nordul Africii) atrage prin conservarea tradiţiilor, cum ar fi aceea a caravanserai-urilor (fondouk).Accesul turiștilor pe insula paradisiacă Djerba este facilitat de prezența pe insulă a unui terminal al aeroportului internaţional Djerba-Zarzis.
Salba de oraşe istorice din nord-est, Sousse, Monastir şi Mahdia, pot fi vizitate împreună. Sousse este oraşul maritim istoric al Tunisiei, cu portul modern El Kataoui amplasat chiar lângă cartierul arab (medina) ale cărui ziduri datează din Evul mediu. Orașul Monastir, aflat și el pe litoralul Mediteranei, atrage prin facilitățile pentru practicarea sporturilor nautice, dar și prin impozanta fortăreaţă medievală, Ribat. Mahdia, la rândul ei, fostă capitală a califilor fatimizi la anul 920, este străjuită de impunătoarea poartă Skifa Kahla (Poarta neagră), a cărei anvergură este de 33 metri. Amplasamentul părții vechi a orașului pe locul vechiului oraş al califilor şi modul în care a fost conservată poarta principală face din Mahdia un loc unic în lumea islamică.
La aproximativ 5 ore de mers cu mașina din orașul Sousse, se află inima părții tunisiene a deșertului Sahara. Pe drum, poți întâlni diferite forme de relief, de la zonele aride cu nisip, piatră şi stâncă, ori o oază paradisiacă, iar în final nisipul fin din inima deşertului. Noaptea în Sahara este o experiență unică, chiar dacă frigul e pătrunzător, nu poți pierde spectacolul fascinant al celui mai înstelat cer de pe planetă. De îndată ce răsare soarele, deșertul recapătă viață. Jeepurile pline cu turiști brăzdează dunele de nisip, conducătorii acestora dând un spectacol de virtuozitate. Turiștii se pot bucura de întâlniri cu oamenii deșertului, pot degusta mâncărurile pregătite de aceștia, pot participa la excursii în deşert, cu cămile şi cu popasuri nocturne în corturile beduinilor. Mergând mai departe spre Tozeur, oraș aflat la marginea unei oaze, de unde poți ajunge la gara unde se află „Şarpele roşu”, un tren de acum aproape 100 de ani, al cărui traseu străbate defileurile râului Selja. Un alt punct de atracție al Tunisiei sahariene este lacul acoperit de cristale de gheaţă, Chott el-Jerid, aflat în sud-vestul țării, cu o suprafaţă de aproximativ 7000 metri pătraţi, și care a fost ales ca loc de filmări pentru seria Războiul stelelor.
Turiștii amatori de cumpărături pot găsi produse de calitate la preturi accesibile.