Convorbire cu Prof. univ. dr. ing. Ana-Maria Bianchi, UTCB, membru al Comitetului de organizare, și
Conf. univ. dr. ing. Cătălin Lungu, UTCB, Președinte al Comitetului de organizare
Stimată doamnă Bianchi, ați făcut parte din Comitetul de conducere al Congresului Mondial CLIMA 2019 ce a avut loc la București. Despre ce este vorba? Ce înseamnă CLIMA? Ce reprezintă REHVA?
CLIMA este un eveniment tehnico-științific organizat periodic în numele Federației Europene a Asociațiilor de Ingineri de Instalații REHVA, de către unul dintre membrii săi.
Acest congres, împreună cu expoziția de echipamente, reprezintă cel mai mare eveniment din Europa pe teme cum ar fi instalațiile din clădiri, eficiența energetică, clădiri și orașe inteligente, clădiri pasive și cu consum de energie aproape de zero, tehnologii pentru utilizarea surselor regenerabile de energie ș.a.m.d.
Organizat la început o dată la 4 ani, Congresul CLIMA se ține în prezent la fiecare 3 ani. Cu participarea în medie a cca 1000 de specialiști în domeniu din toată lumea, Congresul CLIMA a fost organizat prima oară în 1975 la Milano, apoi la Budapesta (1980), la Copenhaga (1985), la Sarajevo (1989), la Londra (1993), la Bruxelles (1997), la Napoli (2001), la Lausanne (2005), la Helsinki (2007), în Antalia (2010), la Praga (2013) și la Aalborg (2016).
În 2019 acest congres a fost organizat în generoasele spații ale modernei Biblioteci Naționale București, de către AIIR (Asociația Inginerilor de Instalații din România) și UTCB (Universitatea Tehnică de Construcții din București), în perioada 26-29 mai.
REHVA – este o asociație profesională paneuropeană dedicată îmbunătățirii confortului în clădiri, sănătății ocupanților și eficienței energetice a clădirilor și comunităților, reprezentând mai mult de 120.000 de ingineri din 28 de țări. Activitățile și proiectele REHVA sunt sprijinite de mai mult de 40 de companii private. REHVA are acorduri de colaborare sau relații de cooperare cu organizații similare din SUA, India, China, Japonia, Korea, Brazilia, Iran etc.
AIIR – este o asociație profesională cu mai mult de 1700 de membri, ingineri și arhitecți, fiind susținută de 50 de companii. AIIR, unul dintre cele mai vechi ONG-uri din România (52 de ani), a organizat până în prezent 53 de conferințe naționale și peste 110 conferințe și simpozioane regionale. AIIR a contribuit la publicarea a peste 200 de volume cu mai mult de 9500 de articole tehnice și științifice. România este membru al REHVA din 1985 și a semnat protocoale de colaborare atât cu majoritatea asociațiilor profesionale din România, reprezentative în domeniul construcțiilor, cât și cu asociații similare europene.
UTCB – este o universitate care pregătește ingineri în domenii precum inginerie civilă, inginerie de instalații, inginerie mecanică, ingineria mediului, inginerie geodezică, drumuri și poduri, management, securitate în clădiri etc. Cu o bogată istorie de peste 200 de ani și cu un corp profesoral de excepție (numărând aproape 500 de cadre universitare angajate și în activități de cercetare, proiectare și consultanță), universitatea este acreditată pentru învățământ superior și cercetare avansată.
Stimate domnule Lungu, în calitatea dumneavoastră de președinte al Comitetului de organizare al Congresului, ne puteți face o prezentare generală a Congresului CLIMA 2019 București?
Congresul internațional CLIMA 2019 este cel mai mare eveniment european dedicat proiectării construcțiilor viitorului. Este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când o țară sudesteuropeană găzduiește acest important congres și o premieră absolută pentru țara noastră.
Trebuie precizat că nu a fost ușor să aducem la București acest eveniment de marcă. Pentru organizarea celei de-a XIII-a ediții a congresului mondial CLIMA (2019), România a concurat cu mai multe state europene, ajungând în final să câștige organizarea congresului. Fiind un eveniment important în viața inginerească mondială, ediția de la București s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Academiei Române, al Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Clima 2019 a fost un congress axat pe subiecte precum sisteme și echipamente de instalații pentru clădiri inteligente și eficiente energetic, clădiri pasive și surse de energie regenerabilă, sisteme urbane integrate de management energetic, confort în clădiri și în alte medii artificiale de locuit, într-un climat exterior potrivnic. Evenimentul a reunit circa 1100 de participant din peste 40 de țări și 6 continente: Europa, Asia, Africa, Australia, America de Nord și America de Sud.
Dedicat specialiștilor în ingineria instalațiilor pentru clădiri, auditorilor energetici, evaluatorilor de clădiri „verzi” dar și celor preocupați de teme „la zi” cu privire la asigurarea confortului și siguranței din clădirile viitorului (arhitecți, urbaniști, specialiști în ecologie sau în politici de sănătate publică), Congresul CLIMA 2019 a reprezentat o excelentă platformă de conectare a cercetărilor științifice cu practica profesională.
Tematica Congresului a fost direcționată pe patru axe principale: Tehnologii avansate în domeniul instalațiilor pentru construcții și calității mediului; Clădiri sustenabile și foarte performante energetic; Tehnologii informatice și de comunicare (ICT) pentru managementul inteligent al clădirilor; Urbanizare sustenabilă și integrarea sistemelor energetice. Structura programului celor patru zile de congres a fost extrem de diversă: de la sesiuni plenare de prezentare având drept speakeri personalități din întreaga lume, la sesiuni tehnice și științifice cu peste 70 de prezentări ale celor mai recente proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare din domeniul confortului din clădiri, o expoziție de postere cu scurte comunicări pe tema unor aplicații privind schimbările climatice și mediul construit, precum și seminarii tehnice și științifice pe teme legate de tehnologii prezente și viitoare în mediul construit și forumuri de discuții pe subiecte legate de acest subiect, ținând cont de schimbările climatice.
Programul a fost completat de o amplă expoziție, în care companiile din domeniu au prezentat participanților produsele lor emblematice. Expoziția a oferit o excelentă ocazie pentru antreprenorii din domeniu de a concretiza preocuparea lor pentru durabilitatea mediului inconjurător, dincolo de angajamentele etice: o oportunitate de afaceri concretă, predispusă la perspective interesante de dezvoltare în viitorul apropiat și încă o ocazie de a schimba cunoștințe și idei inovatoare într-un cadru profesionist și specializat.
Tinerii cercetători și-au găsit loc în programul Congresului, organizatorii pregătind o serie de concursuri dedicate studenților, pentru a le evidenția preocupările științifice și a le face cunoscute talentele tehnice.
Lista participanților la CLIMA 2019 a reunit nume de primă mărime ale scenei științifice internaționale, între care și doi specialiști de origine română care au cunoscut succesul în plan internațional: Cătălina Turcu, profesor asociat al The Bartlett University College London; Ovidiu Noran, cercetător în cadrul Griffith University Australia. Lor li s-au alăturat alți șapte importanți cercetători: Prof. Shin-ichi Tanabe, Department of Architecture, Waseda University, Japonia; Dr. Hui Zhang, cercetător la Berkeley University, Statele Unite ale Americii; Prof. William Bahnfleth, Penn State University, Statele Unite ale Americii; Prof. Francis Allard, Universite de la Rochelle, Franța; Prof. Bjarne W. Olesen, DTU Department of Civil Engineering, Danemarca; Werner Luthsch, Președintele EURO HEAT AND POWER, Germania; Mika Hattunen, Președintele Grupului HALTON, Finlanda.
In fiecare zi a Congresului, la sfârșitul programului științific au fost organizate manifestări sociale, menite să permită participanților o mai bună cunoaștere a unor aspecte importante ale culturii și civilizației poporului romn. Merită o mențiune specială Gala Dinner, cu un program artistic de excepție, desfășurată în spațiul extrem de generos asigurat de Diplomat Club. La finalul Congresului, conducerea REHVA a apreciat în mod elogios organizarea impecabilă în toate aspectele sale (program științific, program social etc.) a acestui eveniment de anvergură internațională.