Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Capitală a găzduit sesiunea solemnă consacrată sărbătoririi a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor din România.
Gazda evenimentului a fost senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al UAR. Acesta a afirmat, printre altele, că „peste câţiva ani, când România va avea preşedinţia Uniunii Europene, Uniunea Armenilor îşi va sărbători centenarul.(…) Uniunea Armenilor din România, refăcută în anul 1990, se prezintă ca o organizaţie aproape centenară, care s-a înfiinţat pentru a-i ajuta pe refugiaţii armeni să intre în Europa. Noi, urmaşii refugiaţilor de acum o sută de ani, trebuie, la rândul nostru, să ne gândim la cei care sunt în situaţia în care au fost bunicii noştri”, vorbitorul evocându-l pe primul preşedinte al UAR – Grigore Trancu-Iaşi, fost ministru al Muncii, care a contribuit la realizarea legislaţiei româneşti în domeniu.
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a fost transmis de către domnul Sergiu Nistor, Consilier prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar. În mesaj se spunea, între altele: „În mandatul meu, aş vrea să apăr valoarea socială şi culturală adăugată de toate etniile, ce şi-au găsit, în decursul istoriei, destinul pe teritoriul României.”
Fostul premier Victor Ponta a subliniat în alocuţiunea sa că „în actualul context generat de criza refugiaţilor, este importantă păstrarea unui climat de toleranţă faţă de minorităţile naţionale.” Domnia sa a precizat că a dorit să dea un mesaj de respect, de prietenie şi de preţuire pentru activitatea Uniunii Armenilor.
Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat în discursul său că evenimentul dedicat împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor reliefează „forţa, curajul şi spiritul comunităţii armenilor din România.” D-nia sa a evocat, în context, figurile emblematice a trei personalităţi relevante pentru comunitatea armeană din România – Gheorghe Asachi, Spiru Haret şi Virgil Madgearu, nume „relevante pentru ce a însemnat comunitatea armeană pentru România. Cu toţii au avut vocaţia de întemeietori, de lideri, care au deschis drumuri şi care au făcut istorie pentru România. Este ceea ce au reuşit să facă şi reprezentanţii de seamă de astăzi ai comunităţii. Vor lăsa în urmă o comunitate puternică şi mai respectată. Şi pentru asta sunt astăzi aici, pentru a vă mulţumi şi a vă asigura de preţuirea pe care o am pentru dvs.”
Luând cuvântul, doamna Hranush Hacobian, ministrul Diasporei din Republica Armenia, invitat de onoare, a spus: „Locuind pe aceste plaiuri ospitaliere timp de mai multe secole, armenii şi-au adus contribuţia la dezvoltarea vieţii socio-politice, culturale şi economice a ţării, lăsându-şi amprenta în România. Ei au fondat cartiere şi oraşe, centre culturale şi de scriere, monumente şi biserici, o parte dintre care se păstrează şi astăzi.(…)
„Deşi comunitatea armeană nu este foarte numeroasă, aceasta continuă să-şi păstreze rolul important, datorită calităţii sale, reprezentând poporul armean la modul cel mai demn în societatea românească. Sunteţi mândri moştenitori ai strămoşilor dumneavoastră – voievozi, generali, economişti şi pedagogi, filantropi, filozofi, medici, miniştri şi artişti, care nu doar că ne-au făcut cinste nouă, armenilor, ci s-au dedicat poporului şi statului român. Vă sunt recunoscătoare pentru activitatea depusă., pentru ceea ce aţi creat şi pentru că aţi rămas fideli rădăcinilor.”
Doamna ministru Hranush Hacobian i-a conferit deputatului Varujan Pambuccian medalia „Recunoştinţa” din partea domnului Serj Sargsyan, preşedintele Republicii Armenia.
Au mai transmis mesaje de salut domnul Petre Roman, fostul premier al României, domnul Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, alţi reprezentanţi ai minorităţilor, reprezentanţi ai UAR din Capitală şi din teritoriu.
S-a dat citire şi unor mesaje sosite din partea clerului armean. În Hrisovul sosit de la Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, se spunea, între altele: „Prin aceste rânduri, va transmitem binecuvântarea Noastră tuturor membrilor Uniunii Armenilor din România. (…) Din adâncul inimii vă urăm să fiţi ocrotiţi mereu de Dreapta sprijinitoare a bunului nostru Dumnezeu. Harul Său să vă ţină mereu trează strădania spre faptele bune, iar stăruinţa să vă fie răsplătită cu mulţumirea împlinirii celor bineplăcute Lui. Dumnezeu să păzească în grija Lui comunitatea armenilor din România!”
În mesajul transmis de P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Bisericii Armene din România (absent din ţară), se sublinia că „fiii poporului nostru au ajuns aici de-a lungul timpului, împinşi de vicisitudinile istoriei, cu nădejdea aflării unui adăpost, găsind aici un pământ binecuvântat, un popor prietenos şi primitor. Fie ca Dumnezeu cel bun să ocrotească şi să apere Uniunea Armenilor din România cu puterea Dreptei Sale, în pace, unitate, vrednicie şi stăruinţă!”
Amintim că a mai fost primit un mesaj de salut şi din partea Asociaţiei Culturale Româno-Armene „Raffi” din Los Angeles, ai cărei membri urmăresc cu interes faptul că „marea familie de armeni din România munceşte să conserve şi să dezvolte moştenirea culturală şi tradiţiile armenilor pe teritoriul României.”
***
Doamna ministru Hranush Hacobian, ministrul Diasporei din Armenia, aflată la București cu acest prilej, a participat, ca invitată de onoare, la şedinţa plenară a Parlamentului României, s-a întâlnit cu membri ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, condus de deputatul Varujan Pambuccian, a avut întrevederi cu Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, cu Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, și cu P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Bisericii Armene din România.
De asemenea, înaltul oaspete a vizitat Centrul spiritual armean din Capitală – Eparhia Armeană, Uniunea Armenilor, Catedrala „Sf. Mihail şi Gavriil”, Şcoala, Muzeul şi Biblioteca Casei de cultură „V. şi H. Dudian”, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii armene. Acestora le-a prezentat principalele direcţii şi proiecte ale activităţii dintre Armenia şi Diaspora, provocările actuale, răspunzând la întrebările care i-au fost adresate. Domnia sa a vizitat Muzeul „K.H.Zambaccian”, remarcabil obiectiv cultural din Capitală.
În încheierea vizitei, doamna ministru Hacobian a participat la recepţia oferită de E.S. domnul Hamlet Gasparian, Ambasador al Repubicii Armenia, cu prilejul zilei naţionale a Armeniei.