Luna noiembrie a adus și în România “Prima Săptămână a bucătăriei italiene în lume”, eveniment de anvergură mondială reuşit prin colaborarea a patru ministere de la Roma: Ministerul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, cu aportul direct al ambasadelor sale, Ministerul Politicilor Agricole şi al Pădurilor, Ministerul Dezvoltării Economice şi Ministerul Educaţiei.
La nivel local, cei care au dat viață acestui festin culinar şi cultural, oferit publicului român în perioada 21-27 noiembrie, sunt Ambasada Italiei la Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Camera de Comerţ Italiană pentru România, Academia Bucătăriei Italiene şi Şcoala italiana “Aldo Moro”.
Enumerarea acestor instituţii nu e nici întâmplătoare, nici un gest editorial pur protocolar. Iată de ce: incontestabil, Italia este ţara unei moșteniri culturale de excepţie, pe care și-o îmbogățește an de an. Este ţara unde progresul tehnologic vine să completeze tradiţia, unde se nasc simbioze reuşite între domenii aparent de nealăturat, un exemplu fiind opera şi aviaţia militară: ariile tenorului Luciano Pavarotti însoţesc evoluţiile spectaculoase ale Frecce Tricolori, echipa naţională de acrobaţie aeriană a Italiei, când aceasta participă la mitinguri aviatice internaţionale.
Dar, tot despre Italia se spune adesea că, din punct de vedere economic, este “bolnavul Europei”, iar instabilitatea de pe scena politică italiană este considerată ca find cronică.
Poate că Italia este definită de asemenea condradicţii. În pofida acestora sau, de ce nu, datorită lor, instituţiile italiene performează în promovarea brandului de ţară, din care, în mod cert, face parte şi gastronomia. Bucătăria italiană reprezintă o componentă puternică a mărcii “Made in Italy” şi, fără a exagera, nu are rival la nivel internaţional, fiind o alegere sigură pentru turiştii ce vizitează orice ţară, chiar la concurenţă cu gastronomiile locale.
Organizatorii din România a “Primei Săptămâni a bucătariei italiene în lume” şi-au expus planul dedicat publicului autohton în cadrul unei recente conferinţe de presă, care a fost găzduită de frumoasa reşedinţă a ambasadorului Republicii Italiene la Bucureşti.
Conceptul-pivot al evenimentului este cel al “Ospitalita italiana”, un sistem de certificare a calităţii lansat in anul 1997 de guvernul italian, aplicat de cinci ani şi la Bucureşti, iar ulterior în restaurante din Timişoara şi Arad.
Sistemul a fost creat ca un instrument prin care să fie protejată la nivel internaţional imaginea gastronomiei italiene, dar funcţionează şi ca o pârghie inteligentă pentru exportul de know-how, de produse agricole şi alimentare. Pentru a obţine acest certificat de calitate, restaurantele cu specific italian din orice colţ al lumii trebuie să ofere reţete originale în mai mult de jumătate din meniu (cu obligația de a prezenta în detaliu ingredientele pentru cel puţin cinci dintre acestea) şi să folosească produse de origine controlată, în special vin şi ulei de masline. Totodată, personalul restaurantului trebuie să includă minimum un vorbitor de limbă italiană şi un bucătar cu atestat de expert în gastronomia Italiei.
Astfel, sub egida “ospitalităţii italiene”, publicul român poate degusta preparate oferite de restaurantele partenere din Bucureşti, Timişoara şi Arad (Osteria Gioia, Da Giulio, Modigliani, Nonna Mia, Terra e Fuoco, La Terrazza, Belli Siciliani, Unico Vero, Il Mulino, La Zucca, Origini Lucane Isoletta, Dakota).
Ca exemple de îmbinare a gastronomiei cu cultura, organizatorii au inclus în programul acestei săptămâni proiecţia filmului “La cena per farli conoscere”, la Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” şi o incursiune în literatura veroneză, oferită la sediul aceluiaşi institut. Concomitent, Şcoala “Aldo Moro” a organizat laboratoare dedicate tradiţiilor culinare din diversele regiuni ale Italiei.