La Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din Capitală, au fost proiectate, o singură dată, două filme documentare având ca subiect salvarea evreilor. Acţiunea filmelor se petrece în Austria, în perioada ocupaţiei naziste. Peliculele aduc la lumină două profiluri de femei cu caracter solid, cărora nu le-a fost frică să îi ajute pe semenii lor evrei, aflaţi la nevoie.
Cele două filme emoţionante au fost proiectate la Bucureşti, sub genericul „Filmul Timp Istorie”, în contextul celebrării Zilei Internaţionale a Eliminării Violenţei împotriva Femeilor şi al împlinirii a 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Pentru a face înţeles tinerilor prezenţi la vizionare ce a reprezentat Holocaustul pentru întreaga omenire, a luat cuvântul doamna Susanna Konnerth, lector al Serviciului Austriac pentru programe educaţionale internaţionale (ŐAD).
Ella Lingens şi Dorothea Neff sunt cele două eroine austriece salvatoare de evrei în perioada Holocaustului și personaje ale celor două filme documentare.
Ella Lingens a ascuns mai mulţi evrei în casa sa din Viena, salvându-i de la moarte sigură în celebra Noapte de Cristal (9/10 noiembrie 1938). Filmul documentar al vieţii ei se axează pe soarta evreilor pe care familia Lingens i-a adăpostit în casa lor. Dorothea Neff (1903-1986), actriţă la celebrul Volkstheater din Viena, şi-a salvat o colegă de teatru, Lilli Wolff, de la deportare.
Ea a înscenat sinuciderea colegei sale, reuşind astfel să o ascundă în casa ei până la sfârşitul războiului, când aceasta a emigrat în America. După al Doilea Război Mondial, actrița Dorothea Neff a continuat să apară în filme, deşi în 1967 şi-a pierdut vederea.
Cele două femei eroine au fost înnobilate cu distincţia „Drept intre Popoare” de institutul Yad Vashem din Ierusalim. La decernarea distincţiei, Dorothea Neff a rostit cuvinte memorabile: „În întunericul crescând al acelei vremi, şi lumina unei singure lumânări îşi sporea strălucirea” Noaptea de Cristal este numele sub care au rămas cunoscute în istorie cele două zile de teroare împotriva evreilor, a sinagogilor şi a tot ce era evreiesc în Germania (care in 1938 includea Austria). Rezultatul celor două zile au fost 27 de evrei ucişi şi peste 6500 arestaţi şi deportaţi în lagărele din Germania nazistă, în primul rând la Dachau şi Buchenwald, mii de magazine distruse.
Ella Lingens, născută la Viena în 1908, a devenit în 1934 membră a Partidului Social-Democrat din Austria. Ca urmare a acțiunilor subversive împotriva naziştilor, a fost încarcerată in lagărele de la Auschwitz şi Dachau. Ajunsă la Auschwitz, fiind de profesie medic, a avut șansa să-şi salveze viaţa îngrijindu-i pe deţinuţi. A participat la „Marşul morţii” în drumul spre Dachau, unde a supravieţuit până la sfârşitul războiului, decedând la Viena la 30 decembrie 2002, la vârsta de 94 de ani.