
Rezultatele recentului scrutin din Marea Britanie a readus pe scena politica europeana – si asa de zbuciumata in ultima perioada – un David Cameron, mult mai pragmatic si cu o viziune mult mai “ aplicata “ spre relaţia cu Bruxelles-ul. Nu este o noutate ca liderii UE deoresc o clarificare a raporturilor cu Londra pentru salvarea proiectului european si revitalizarea acţiunilor sale.
Victoria in alegeri a lui Cameron a însemnat pentru cancelariile de la Paris si Berlin o deschidere spre consolidare a unei Troici, care sa se impună mai uşor in fata extremiştilor .radicalilor si separatiştilor, care după alegerile europarlamentare au visat la alte proiecţii in Europa.
Caracterizat prin angajamentul sau federalist, preşedintele Comisiei Europene , ,Jean Claude Juncker, a intervenit imediat după rezultatele alegerilor cu un indemn , “ Sunt gata sa lucram împreuna pentru un acord echitabil intre Regatul Unit si UE” . Privit cu atentie, îndemnul laşa sa se intrevada ca” activitatile viitoare, trebuie sa se desfasoare in anumite dimensiuni, acceptate de principalii decidenti europeni”. Precizarea naturii relaţiilor cu UE poate fi pentru premierul britanic un ghid pentru viitoarea consultare popular
“Referendumul este o minge care se afla in terenul domnului Cameron . Trebuie sa-si pună cererile pe masa “ a tinut sa precizeze si liderul Popularilor din Parlamentul European , Manfred Weber , care apropiat de concepţiile cancelarului german nu a uitat sa aduca aminte ca” libertăţile pe care se întemeiază Uniunea nu sunt negociabile”. Indirect liderul European exprima intenţii mai vechi ale Germaniei privind o anumita revizuire a Tratatului de la Lisabona.
Revedera unor parti ale Tratatului vine in contextul actual când problemele UE sunt departe de a-si găsi soluţiile cele mai adecvate. Reantoarcerea la acest document de baza al UE este sprijinita si de tarile nordice care vad in poziţia Marii Britanii un aliat in dezbaterile cu ceilalţi decidenti europeni.
De ce se abordeaza acest aspect acum ? Pentru ca Londra are un rol deosebit in configuraţia europeana si poate asigura mai multa garanţie consolidării unei Europe mult mai stabile si sigure.
Marea Britanie trebuie sa-si precizeze opţiunile in noul context, sa clarifice ideia posibile ieşiri din UE . Perspectivle Marii Britanii in UE sunt abordate cu prudenta in capitalele UE datorita modului cum este privita agenda europeana la Londra.
Un punct special pe agenda este circulaţia libera a persoanelor. Britanicii vor o construcţie mult mai restricţia privind circulaţia forţei de munca europene .ralizarea unui sistem de filtre care sa permită controlul acestei forte . Modificarea acestei libertăţi ar atinge fara îndoiala si celelalte trei libertăţi,servicii,bunuri si capitaluri.
Afectarea acestui pachet de drepturi comunitare , considerat pilon important al funcţionalităţii UE , nu ar îmbunaţii mersul comunităţii europene .dimpotrivă. Comisia Europeana si Germania se opun hotarat unor asemenea idei pentru ca aceasta ar însemna o renegociere profunda a Tratatului de la Lisabona.
Refemdumul britanic propus de Cameron inca din 2013 a fost anunţa ca posibil in 2016 fata de 2017 si asta pentru ca liderul britanic a sesizat pericolul creşterii ostilităţii împotriva migratiei si menţinerea unui puternic curent privind independenta Scoţiei . Toate acestea, alaturi de alte probleme interne, sunt cunoscute foarte bine si-1 obliga pe David Cameron, sa nu piarda succesul neaşteptat in urma alegerilor si sa prezinte la Bruxelles o poziţie care in esenţa sa sprijine ferm integritatea tarii.
Revizuirea Tratatului este o problema extrem de complicata si necesita timp. Declaraţia de la Laeken a promovat reforma constituţionala europeana in 2001 iar pana la intrarea in vigoare a Tratatului au trebuit 8 ani. Are nevoie Europa de aceste dezbateri in aceste timpuri de reaşezări ? Din aceste considerente practice .premierul britanic trebuie sa de-a dovada de multa precauţie când va aborda problemele sale interne la Bruxselles.
In momentul de fata Europa asteapta nu deschiderea cutiei Pandorei ci soluţii pentru continent iar Londra este aşteptata in acest sens. Continentul are nevoie de aprofundarea Pieţei Unice si de o viziune eficienta privind o politica externa comuna pentru a depăşi puncte de vedere diametral opuse: dezvoltare economica fara efectarea suveranităţii şi construcţia unui model federal bazat pe Zona Euro .
Vasile Leca