S-au împlinit, pe 14 iunie, 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii. Evenimentul a fost celebrat prin inaugurarea unei interesante expoziţii virtuale cuprinzând un număr de 65 de documente care prezintă momente semnificative ale evoluţiei relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări aflate astăzi la momentul încununării prin Parteneriatul Strategic.
Expoziţia realizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, aduce în atenţie evenimente care atestă dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Primul document este din 14 decembrie 1880, dată la care Eugene Schuyler, primul reprezentant diplomatic al Statelor Unite la Bucureşti și-a prezentat scrisorile de acreditare domnului Carol I. Două documente fotografice o reprezintă pe regina Maria în 1917, în vizită la Spitalul Crucii Roşii Americane din Bârlad în timpul Primului Război Mondial, dar şi la New York în anul 1926, în compania primarului metropolei. Altele evocă vizita marelui istoric Nicolae Iorga în SUA, unde a conferențiat în fața membrilor Camerelor de Comerț, participarea României la Expoziția Universală de la New York, în 1939, sau vizita în România a Președintelui Richard Nixon, în 1970, ocazie cu care s-a convenit deschiderea Bibliotecii Americane la București, dar și a Bibliotecii Românești la New York, unde prof. univ. Constantin Giurescu a inaugurat, în 1971, cursul de civilizație românească.
Documentele datate după 1990, prezintă vizitele oficiale la București ale preşedinților Bill Clinton și George W. Bush. Un loc important este ocupat de pregătirile pentru amplasarea și de instalarea la Deveselu, a Scutului American Antirachetă, conform Acordului privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA), intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. De asemenea, sunt surprinse în imagini cele două întâlniri de la Casa Albă ale preşedintelui Klaus Johannis cu omologul său american, Donald Trump (2017 şi 2019). Prezentarea se încheie cu imagini ale solidarităţii care reflectă plecarea spre Alabama, în misiune de ajutorare, a unui grup de cadre medicale, voluntari, cu scopul de a sprijini autoritățile americane în lupta împotriva Coronavirusului.
Cu prilejul inaugurării expoziţiei virtuale, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman şi Philip Reeker, subsecretar de stat pentru Europa şi Eurasia în cadrul Departamentului de Stat al SUA, au ţinut alocuţiuni în care au punctat momentele semnificative ale relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-americane găseşte aceste relaţii „la cel mai înalt nivel de excelenţă, aspect confirmat cu ocazia vizitelor pe care Preşedintele României, dl. Klaus Iohannis, le-a efectuat la Casa Albă în 2017 şi 2019, precum şi de Declaraţia comună a celor doi şefi de stat, din 20 august 2019, care dezvoltă domenii cheie ale Parteneriatului Strategic.
Credibilitatea şi predictibilitatea construite în relaţia cu partenerul nostru strategic s-au dovedit cruciale în adaptarea la evoluţiile din mediul de securitate global şi regional, a subliniat în continuare ministrul român, amintind de cooperarea în cadrul NATO, în Afganistan şi în regiunea Mării Negre şi, în fine, „în situaţiile care testează astăzi rezilienţa sistemului sanitar, cum este cazul actualei pandemii … Adăugarea de noi domenii de interes comun sub egida Parteneriatului Strategic demonstrează vitalitatea şi viitorul acestui format structurat de cooperare”. A concluzionat astfel: „Astăzi, mai mult ca oricând, ca ministru al afacerilor externe al României şi ca diplomat român, consider extrem de important şi prioritar să continuăm efortul susţinut de a aprofunda şi dezvolta Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii, spre beneficiul direct al cetăţenilor români, al securităţii şi prosperităţii lor”.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. domnul Adrian Zuckerman, a amintit că, după căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. „În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO”. El a amintit şi de momentele recente ale cooperării româno-americane, “de la militarii care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a ne proteja libertăţile, la vizita unei echipe medicale româneşti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID”. „Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american, şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte!”, a încheiat ambasadorul american la Bucureşti mesajul său.