Louis Althusser (1918-1990) este un nume cunoscut iubitorilor de literatură filosofică de la noi. Pentru a înlesni o mai bună înțelegere a operei sale, la Institutul francez din București au avut loc o dezbatere și un spectacol dedicate filosofului, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere. În demersul său, Institutul francez a fost sus-ținut de Delegația Generală Wallonia-Bruxelles la Bucu-rești. Astfel, pe scena Teatrului Odeon a avut loc o reprezentație unică a spectacolului de teatru „L’avenir dure longtemps” („Viitorul durează îndelung”), o punere în scenă a principalei opere a filosofului, producție a teatrului Poeme 2, avându-l ca interpret unic pe Angelo Bison. Aflați la București, Michel Barnard (autorul adaptării pentru scenă a cărții lui Althusser, „L’avenir dure longtemps”) și Laurent de Sutter (profesor de teoria dreptului la Vrije Universiteit din Bruxelles, autor a numeroase lucrări despre legătura dintre lege, imagine și transgresiune) au inițiat publicul în înțelegerea operei acestui mare gânditor al secolului XX. Laurent De Sutter este, de asemenea, coordonatorul colecției Perspectives critiques la casa Presses Universitaires de France, și Theory Redux (Polity Press).
Piesa se bazează pe textul autobiografic al lui Althusser, scris în 1985, ca o explicație a gestului filosofului și intelectualului marxist celebru, de a-și ucide soția, fiind achitat pe motiv de demență. „Intenția mea … a fost de a descompune nebunia ascunsă, îndiguită prin toate mijloacele, care nu încetează să-l urmărească pe om. Nebunia este prezentă ca un ingredient perpetuu în actele vieții cotidiene. Este nebunia care îi apropie pe bărbat și pe femeie, într-o poveste de dragoste ratată, este nebunia care ucide, care reduce la tăcere, care este legiferată”, explică autorul adaptării și spectacolului, Michel Bernard.
Angelo Bisson, interpretul unic al piesei, care a venit pentru prima dată la București special pentru acest spectacol, este recunoscut în Belgia drept un nume de rezonanță al scenei, jucând sau regizând peste 100 de piese, dintre care nu lipsesc capodopere precum Furtuna de Shakespeare, Unchiul Vania de Cehov, Domnișoara Julia (August Strindberg) etc.