Pe 9 mai, în Rusia, în majoritatea celorlalte republici ale fostei URSS, precum și în Israel este oficial sărbătorită Ziua Victoriei – ziua când s-a sfârșit Marele Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) și cel de-al Doilea Război Mondial în Europa (1939-1945). Cu 75 de ani în urmă la Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, și acest lucru, într-o măsură decisivă, a devenit posibil datorită curajului și eroismului soldaților sovietici, cei care au fost capabili să zdrobească mașina militară de stat a celui de-al III Reich, la baza căreia se afla ideologia inumană a nazismului, cei care au luat cu asalt capitala germană în urma luptelor grele, de durată. A fost zdrobit regimul nazist, cel care a declanșat cel mai sângeros război din istoria omenirii, în care au pierit, potrivit diferitelor estimări, de la 50 la 80 de milioane de oameni.
Cea mai importantă contribuție la Victoria asupra nazismului și la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa a adus-o poporul multinațional al Uniunii Sovietice, care a reușit o răsturnare fundamentală a situației, zdrobind trupele Germaniei și ale sateliților săi la Stalingrad, în bătălia de la Kursk, în Ucraina și Belarus; iar apoi pe teritoriul Europei Centrale și de Est. Necesitatea de a distruge nazismul era evidentă: hitleriștii efectuau o politică plină de ură față de umanitate, mizantropică, în teritoriile ocupate, organizând masacre în masă, arzând sate întregi, distrugând orașe, provocând foamete, trimițând forțat populația în lagăre de exterminare pentru muncă forțată, exterminându-i sistematic pe evrei și romi. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, au pierit 27 de milioane de cetățeni sovietici, inclusiv peste 13 milioane de victime au fost oameni civili. În Rusia, nu există o familie care nu a fost profund afectată de război, amintirile evenimentelor sângeroase din anii 1941-1945, bucuria Victoriei și reîntoarcerea la viața pașnică sunt vii în memoria oamenilor.
Nu doar URSS a luptat împotriva ciumei brune naziste, ci și aliații din coaliția antihitleristă: Statele Unite, Marea Britanie și zeci de alte state. În multe țări ocupate de hitleriști s-a desfășurat Mișcarea de rezistență.
După ce i-au alungat pe invadatori de pe teritoriul Patriei lor, ostașii sovietici au eliberat de ocupația hitleristă și de regimurile pro-fasciste state din Europa Centrală și de Est. În cadrul luptelor pentru eliberarea României a dat dovadă de eroism divizia Tudor Vladimirescu, formată în octombrie 1943 din antifasciști și din foști prizonieri de război, din care au făcut parte 9,5 mii de oameni. Apreciem decizia luată de Regele Mihai pe 23 august 1944 de a răsturna clica lui Antonescu și de a se alătura coaliției antihitleriste. De importanță majoră pentru eliberarea României, a Ungariei și Cehoslovaciei de jugul fascist a fost participarea militarilor români la operațiunile București-Arad, Debrecen, Budapesta și Praga. Eforturile României, cea care a luptat 260 de zile de partea coaliției antihitleriste, au fost serios apreciate de țara noastră: peste 190 de mii de militari români au fost decorați cu ordine și medalii sovietice, iar Mareșalul F.I.Tolbukhin a înmânat Ordinul “Victoria”, decorația militară supremă din a URSS, Regelui Mihai. Trebuie menționat că numai cinci cetățeni străini ce care în întreaga istorie au fost onorați de-a lungul istoriei să primească această decorație.
În lupta pentru eliberarea României de trupele hitleriste și hortiste, și-au dat viața 69 de mii de soldați sovietici.
Din nefericire, în zilele noastre, în mod periodic ne confruntăm cu încercări de a mușamaliza, de a modifica sensul într-un mod mai puțin critic sau chiar de a justifica acțiunile și faptele complicilor lui Hitler. Uneori, o alianță cu naziștii și participarea la comiterea crimelor acestui regim sunt prezentate drept „luptă pentru eliberarea națională”, iar acțiunile soldaților sovietici sunt considerate drept „ocupație”. Principala țintă a acestui tip de falsificare a istoriei este generația tânără, care nu are propria sa experiență și este lipsită de informații adecvate.
Armata Roșie a luptat pentru eliberarea de hitlerism și pentru pace în Europa, și deci este o blasfemie să fie pângărite sau distruse monumentele ridicate în memoria soldaților sovietici. În acest sens, un rol pozitiv îl are Acordul interguvernamental ruso-român în domeniul militar-memorial. Asistență activă în îngrijirea și restaurarea monumentelor și mormintelor ostașilor sovietici este acordată de ONG-urile românești și de cetățenii de rând. Rusia apreciază acest lucru. Autoritățile și societatea civilă din România beneficiază de sprijinul acordat în amenajarea mormintelor militare pe teritoriul Rusiei.
Având în vedere lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia se opune cu fermitate oricăror pași de absolvire de vină și justificare a complicilor naziștilor. În acest sens, țara noastră inițiază anual adoptarea rezoluției Adunării Generale ONU „Combaterea glorificării nazismului, neonazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță, asociată acestora”. Din păcate, țările Uniunii Europene, inclusiv România, deocamdată se abțin la vot.
În ajunul aniversării Marii Victorii ne exprimăm recunoștința față de veterani, datorită curajului și vitejiei cărora a fost asigurată pacea în Europa. Cu ocazia sărbătorii, la Moscova și în alte orașe din Rusia vor avea loc parade, vor avea loc ceremonii oficiale de focuri de artificii, în diferite puncte de pe glob se va desfășura acțiunea „Regimentul Nemuritor” în memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui de-al Doilea Război Mondial.
Amb. Federației Ruse