În anul centenarului Unirii mari, Teatrul Naţional Bucureşti a oferit publicului său , o incursiune în istorie, cu trimitere spre contemporaneitate. Publicul bucureștean a fost invita la vernisajul expoziţiei “100 de chipuri româneşti”, a fotografului Radu Chindriş din Alba-Iulia.
Autorul prezintă fotografii portret ale unor personalităţi din epocă şi din contemporaneitate, la realizarea imaginilor folsindu-se aceeași tehnica (expunere pe colodiu umed) , cu ajutorul căreia, la 1918, Samuilă Mârza a surprins imaginile Marii Adunări de la Alba Iulia.
La încheierea vernisajului, publicul a fost invitat premiera națională a spectacolului “Fotograful Unirii” regizat de Mihai Panaitescu, pe un scenariu de Denis Dinulescu . Povestea reînvie figura aproape uitată, chiar din timpul vieţii, a lui Samuillă Mârza. El şi-a trăit momentul de glorie ca fotograf neaşteptat al Adunării de la Alba-Iulia, confirmându-se încă odată zicala românească: „Nu este pentru cel care se pregătește, ci pentru cel care se nimerește”.
Spectacolul, pus in scenă de Teatrul de Artă din Deva se dorește a fi u spectacol experimental, care combină limbajul scenic cu imagini video ale epocii. Realizat cu o dominantă de documentar are și o componentă artistică sumară, susţinută de trei actori: Eugen Pădureanu, Delia Lazăr şi Mihai Panaitescu.
Fundaţia “Fugaşin & Prietenii”, intenționează reunirea portretelor într-un album , iar Institutul Cultural Român dorește să sprijine de-a lungul anului 2018 itinerarea spectacolului şi a unei formule sintetice a expoziţiei “100 de chipuri româneşti” în ţară şi în străinătate. (T.L.)